dinsdag 14 november 2017

Als voorbereiding op de winterkweek.

Voederen doe ik eigenlijk op het gevoel. In het tussenseizoen, periode rui - winterkweek, ga ik enkel 's avonds op de hokken. Alle duiven krijgen dus 1 maal per dag eten. Tijdens de rui krijgen mijn duiven eigenlijk hun volle goesting. Vanaf oktober verminder ik de portie omdat ze anders te vet worden. Per duif reken ik dan ongeveer 1,5 soeplepel per duif/dag. Als het koud is, iets meer. Hoeveel meer...dat is een beetje aanvoelen. Ik zou het beschrijven als 'juist genoeg zodat ze nog beetje honger over hebben'...net niet verzadigd.
Soms krijg ik medelijden... vooral als het enkele dagen heel koud is. De oplossing om mijn geweten te sussen is een zak duivengerst. De hele periode tussen september en maart staat er een zak duivengerst in voorraadschuur (gang).
Eens per week (kan ook 14 dagen zijn) mogen mijn duiven eens hun volle goesting eten van die gerst. Gerst is gezond en de duiven zullen er nooit te veel van eten. Ter compensatie laat ik ze om de 14 dagen eens een dagje vasten. Meestal een dag waarop ik door omstandigheden weinig tijd heb.
Welke mengeling?  Meestal heb ik nog enkele zakken rui staan. Deze blijf ik voederen tot ze leeg zijn en schakel daarna over op kweekmengeling. Normaal liggen er tegen dan jongen in het nest.
Ik heb ergens gelezen dat tot 3 weken voor de leg het eten invloed heeft op de kwaliteit van het ei. Althans op de inhoud van het ei. Waar of niet waar? Zou het niet weten. Maar veel zorgen maak ik mij daar niet over... mijn duiven krijgen altijd kwaliteitsvol eten !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten